Starseed Pilgrim

napsáno 15.01.2014

Napsat recenzi na Starseed Pilgrim je tak trošku oříšek. O téhle hře totiž nejde napsat prakticky nic, co by nebyl tak trošku spoiler. Takže pokud věříte mému úsudku, běžte si raději rovnou zahrát, protože nemůžu zaručit, že v pokračování textu i přes veškerou snahu neprozradím něco, co by mohlo zkazit zážitek.

Starseed Pilgrim

Bystrý čtenář už podle podivného úvodu čeká nějakou levotu. Nebudu dlouho napínat – Starseed Pilgrim je divná hra. Naštěstí divná v tom nejlepším slova smyslu. První minuty jsem si připadal, jako by mě děda ze staré školy učil plavat. Hodit do vody a nechat topit.

Hra vám velkoryse prozradí, že k pohybu postavy slouží šipky… a to je vše. Ahá, takže klasiká arkádová hopsačka, řekne si naivní hráč a přes zničitelné bloky propluje na další obrazovku. Později nápis prozrazuje, že mezerníkem můžete nechat něco vyrůst. Proč to nezkusit, že?. A rázem ze země vyrůstají podivné bloky čehosi, které si tak nějak rostou, jak uznají za vhodné. Po chvíli sázení různých typů bloků a hopsání po okolí si hráč také nejspíš všimne něčeho, co by se dalo přirovnat k nákaze tyto bloky požírající. Na jejich místě pak zůstane jen podivné prázdno. Nejspíš také zkusí do prázdna skočit, aby zjistil, že to fakt bude asi prázdnota, ze které se nedá nijak dostat. No nic, tlačítkem H se vrátí zpátky a… Nojoo, jenže ono je všechno zase od začátku! Tak sakra?!

Starseed Pilgrim

Po chvíli zmateného bloumání a zkoušení začnete vážně uvažovat, jaký že má vlastně hra cíl. A má vůbec nějaký? Prapodivný koktejl sanboxové hopsačky s retro grafikou přece nemůže být do nebes vychvalovaný pro nic za nic. Nebo že by nějaké celosvětové spiknutí hráčů a herních publicistů provedlo trollící majstrštych?

A někde tady je přesně ta chvíle, kdy hráč hru vypne a už se nevrátí, začne hledat návod nebo mu zvědavost nedá a zkusí to znovu.

Starseed Pilgrim

Dohrání po hráči vyžaduje použít mozkové závity a věřím, že slabší jedinec může propadnout nutkání hru nedohrát. A to by byla škoda! Stejně tak použít návod by bylo jako jít do kina na posledních 10 minut filmu. S tím rozdílem, že Starseed Pilgrim si po vyzrazení pointy neužijete.

Tvůrci: Droqen
cena: 5,99 €