Antichamber

napsáno 15.03.2014

Při pohledu na screenshot vás jistě napadne, co za experimentální hru vytvořenou během několikahodinového maratonu se chystám recenzovat, ale opak je pravdou. Antichamber byla ve vývoji dlouhých 6 let a každý její kousíček byl mnohokrát předěláván, upravován a pečlivě pilován k dokonalosti. Antichamber je totiž designerský majstrštych, který by neměl nikomu uniknout.

Antichamber

Logická hra viděná z první osoby, která může připomínat Portal, ale garantuji vám, že jste nikdy nic podobného nehráli a nejspíš už nikdy hrát nebudete. Antichamber totiž staví veškeré herní zvyklosti na hlavu. “Takhle se pohybuješ a hraj” začátek by ještě nemusel být problém, na to už jsem si u “divných” her zvykl. Tady ale neplatí ani základní pravidla prostoru. Schody, které vidíte, mohou být jen přelud, propast nemusí být vůbec propastí a chodba, kterou jste právě prošli, už za vámi dávno nemusí být. Vic prozrazovat nebudu, jen dodám, že tenhle na první pohled maglajz kupodivu skvěle funguje!

Antichamber

Antichamber je vlastně takový pohádkový dědeček plný tajemství, který mluví v metaforách a v povzdálí se chichotá nad vaším snažením. Při každém pokroku spolu s heuréka! momentem narazíte na krátké poučení, nápovědu či skrytý výsměch. Třeba když splníte těžký puzzle, dostanete se do části, kde jste už dávno byli a na zdi čeká nápis ve stylu “ne všechny cesty vedou do cíle”. Na druhou stranu pocit, kdy se dostanete dál je povznášející a při dokončení hry se budete doslova tetelit blahem.

Antichamber

Antichamber je silný zážitek, na který budete ještě dlouho po dohrání vzpomínat. Vyždímá vaši schopnost experimentovat až na samé dno a naučí vás nevzdávat se, dokud problém nevyřešíte. Během hraní vám předá hluboké poselství, ze kterého si něco odnese úplně každý. To vše formou prakticky dokonalé logické hry plné úžasných nápadů a originálního zpracování.

Tvůrci: Alexander Bruce
cena: 18,99 €