Pokémon Omega Ruby

napsáno 27.02.2016

Konečně dozrál čas na první recenzi hry pro Nintendo 3DS a na úvod nemůžu vybrat nic menšího než Pokémony, jednu z her, kvůli které jsem 3DS kupoval. A kdy jindy napsat recenzi na Pokémon hru, než v den 20. výročí vydání prvních Pokémon her v Japonsku! Pohodlně se usaďte, tahle recenze bude vyčerpávající, přeci jen mám za rok nahráno více jak 300 hodin!

Pokémon Omega Ruby

Než začnu, rád bych podotknul, že použité screenshoty nejsou moje. Na Nintendu 3DS neexistuje rozumný způsob, jak bez drahého vybavení a zásahů do hardware screenshoty pořídit. Kvalita screenshotů odpovídá rozlišení Nintenda 3DS.

Předpokládám, že Pokémony není třeba dlouze představovat. Kdo z vás nikdy nehrál v emulátoru jednu ze starších verzí nebo alespoň neviděl nějaký díl z televizního seriálu že? V základu jednoduché JRPG se stovkami potvůrek, které se volně potulují po světě a vyskakují na vás z vysoké trávy. Z nějakého důvodu mezi sebou rádi bojují a nechají se trénovat od lidí, kteří je chytají a přenášejí v kulatých udělátkách – Pokébalech. No a pak je tady ještě TO všechno kolem.

Ač se může hra na první pohled jevit jako jednoduchá a stále se opakující šílenost – dvanáctiletý kluk vyrazí sám do světa plného agresivních potvor všude kolem, pokémonovými bitvami porazí Team X (Rocket, Magma, Galactic…) a zachrání tak svět před totální katastrofou a ještě k tomu rozmete nejlepší z nejlepších v Pokémonové lize. Přesně takový příběh mají všechny Pokémon hry od dob Red/Blue a přesně takový příběh má i poslední hra, remake starých Pokémon Ruby s malým bonusem na konec. Podotýkám, že jenom příběh zabere něco přes 40 hodin.

Pokémon Omega Ruby

Po dohrání příběhu ale teprve začíná to pravé Pokémon dobrodružství. Chcete je pochytat všechny? Prosím, objevovat všechny zákoutí, podmořské jeskyně a skryté lokace v Hoenn regionu a házet pokébal po všem, co se pohne je v Omega Ruby díky novince – DexNavu – mnohem větší sranda než v předchozích dílech. Pro Hoenn region má Pokédex něco přes 200 Pokémonů, z nichž některé legendární budete shánět opravdu horko těžko. No a celkem… celkem jich je už 722! DexNav navíc ukazuje, které Pokémony už jste v dané lokaci chytli, jestli už náhodou nemáte úplně všechny a vůbec je to šikovná hračka, která hledání Pokémonů značně usnadňuje.

A to už se dostávám k další kratochvíli. Někteří šílenci (a podle Twitch.tv jich není málo) se rozhodli, že chytat Pokémony jen tak není dostatečná sranda. A tak tráví desítky hodin hledáním speciálních shiny pokémonů, kteří se oproti běžným liší v barvě. Šance, že se jej podaří najít je asi jako že zdesetinásobíte výplatu na herním automatu, ale právě díky DexNavu se dá šance na chycení shiny pokémona s trochou umu zněkolikanásobit a tak i já mám svého shiny Psyducka :-).

Pokémon Omega Ruby

Nebo se chcete stát Pokémonovým šampionem a bojovat s dalšími online nebo na offline turnajích? Není problém, pokud snesete potupu v od Japonců, kteří vás budou hodně často a tvrdě porážet :-). Přeci jen složit ten správný tým z nekonečného množství kombinací Pokémonů a těch správných útoků není jen tak. K tomu je třeba naučit se hrát na pokémoního Mengeleho a Pokémony mezi sebou správně křížit a líhnout jedno vejce za druhým, aby se narodil ten správný, úplně nejlepší Pokémon do vašeho týmu. S týmem, který posbíráte jen tak náhodně totiž velké úspěchy nehrozí. Do každého týmu je navíc důležité vybrat spravného Pokémona s mega evolucí, novinkou šesté generace. Pokémon se mega-vyvine přímo v souboji a stane se z něj monstrum, které dokáže zvrátit výsledek nejedné bitvy.

Pokémon Omega Ruby

Taky si můžete jen tak vypiplávat svých pár vyvolených Pokémonů, hrát si s nimi jako v Tamagoči a třeba je zkrášlovat pro módní snow. Ano, i pokémoní módní přehlídky v Omega Ruby najdete. Stačí naučit Pokémona ty správné sexy útoky, správně a s láskou ho krmit, denně se s ním mazlit a hrát si a úspěch je zaručen. I vy můžete mít pokémoní superstar a účastnit se módních přehlídek po celém Hoenn regionu a trofeje si pak vystavovat třeba ve své tajné základně a chlubit se tak ostatním hráčům, kteří se staví na návštěvu.

Takový menší výčet možností v Omega Ruby. Na handheldovou hru, která na první pohled působí stejně jako Pokémoni před dvaceti lety to docela ujde co? K tomu přidejte na poměry 3DS a v porovnání se staršími díly krásnou grafiku, staré i nové pecky v hudebním doprovodu a možnost užívat si původního významu názvu Pocket Monsters během cestování a třeba už těch 300 nahraných hodin, které jsem zmínil v úvodu, nebude působit až tak děsivě :-)

Pokémon Omega Ruby

Samozřejmě ani poslední Pokémoni nejsou dokonalí. Stále dokola omílaný příběh, ve kterém se změní jen jména postav, lokace a upraví finále už není tak chytlavý, jako poprvé. Stále stejné herní principy jako z trávy útočící Pokémoni zrovna když to nejmíň potřebujete, všude postávající trenéři, se kterými musíte bojovat když vás zmerčí (ano, hra může obsahovat stealth prvky když se jim chcete vyhýbat) a tak dále a už dvacet let pořád dokola. Stejně jako nemožnost získat všechny Pokémony kvůli několika verzím hry s exkluzivními Pokémony, legendárním Pokémonům rozdávaných jen ve vyvolených obchodech (schválně, kolik jich tak asi bude u nás že) nebo na vybraných akcích. Jen jeden slot pro ukládání pozice a tudíž nemožnost zahrát si hru znova pokud nechcete přijít o veškerý postup je taky v době, kdy má 3DS SD kartu s obrovskou kapacitou, padlý na hlavu.

Pokémon Omega Ruby

Pro někoho to můžou být příliš velké nedostatky a opruz, já si ale určitě v den vydání půjdu pro nové Pokémon Sun/Moon a chvíle čekání si budu krátit u Pokémon Yellow, které zrovna dnes vyšly také na 3DS, protože jsou prostě super a každý si v nich může najít to svoje. Takže Gotta Catch ’Em All!

Tvůrci: Game Freak
cena: 39,99 €