Luftrausers

napsáno 10.07.2014

Dovedu si představit, jak vývoj Luftrausers začínal. Uděláme letadla! Co všechno můžeme vyhodit, aby to byla sranda i pro běžného smrtelníka? Realistickou fyziku? Pryč! Reálná letadla, zbraně a bitvy? Zrušit! Mega HD 3D grafiku? Ani náhodou! Možná zrovna takhle vznikala parádní arkádovka, ve které akce začíná v první vteřině, umírá se – v lepším případě – do pár minut a zábava prýští víc než palivo z děravé nádrže B52.

Luftrausers

Malé letadýlko kdesi hluboko v nepřátelském území. První sestřelený nepřítel, a už se to valí ze všech stran. Souboj vypadá neférově, ale vaše letadlo na rozdíl od těch nepřátelských něco vydrží a rychle se regeneruje. Ani to ale mnohdy nestačí. Aby hra brzy nesedla do kolejí stereotypu, nabízí spoustu součástek, které můžete na letadle vyměnit a kompletně tak změnit jeho chování a s tím související styl hry. Malá svižná mrška nebo pořádně bytelná pomalá obluda s obrovským kanónem – každý si postaví to, co mu sedí. K tomu spoustu měnících se úkolů podle typu letadla, za které vám hra odemyká bonusový obsah a několik úplně odlišných nepřátel, od letadla po ponorku, kterých nikdy není málo, a dostáváme mix letadlové zábavy, která neomrzí a je pekelně návyková.

Luftrausers

O Luftrausers jsem se dozvěděl už dávno před vydáním a hned jsem se zamiloval. Stačilo jen pár screenshotů. Když vyšlo první gameplay video a viděl jsem tu nádheru v pohybu, věděl jsem, že tohle bude něco. Krásnou, víceméně dvoubarevnou grafiku, parádně doplňuje klasický osmibitový zvuk a soundtrack. Ten uprskaný zvuk, kdy vaše letadlo bouchne, mě nepřestal bavit ani po pěti hodinách hraní. Trošku škoda je, že hudební doprovod není variabilnější. Hru doprovází jediná skladba, která se rychle omrzí a po delším hraní začíná lézt na nervy.

Luftrausers

Jako malého mě hry s tématikou bojů letadel strašně lákaly, ale po padesátém ztroskotání už na ranveji jsem vždycky vzteky odhodil nekvalitní joystick a raději hrál něco jiného. Páni z Vlambeer naštěstí pro nás všechny pilotně negramotné vytvořili parádní letadlovou bojovku, která nemá na krabici nálepku “vhodná pro lidi s pilotním průkazem”. A je to sakra sranda!

Tvůrci: Vlambeer
cena: 9,99 €